YouTube guide: Optimalisatie voor betere zoekresultaten

We weten allemaal dat Google de meest geraadpleegde zoekmachine is (lees hier hoe je SEO voor Google kunt toepassen) en met YouTube domineert het technologiebedrijf de markt van videoplatformen ook alweer tijden. Elke dag wordt meer dan een miljard uur aan videocontent bekeken. Het is dus geen gek idee om YouTube prominent op te nemen in je marketingstrategie.

Door: Nathalie Wittendorp
Leestijd: 4 min

Wat moet je weten over het videoplatform en hoe optimaliseer je de content om zo (potentieel) hoger te scoren in de zoekresultaten? Bekijk welke artikelen je plaatst als bedrijf en ga na of je hier ook een duidelijke uitleg of informatievideo over kan maken. Een video blijft immers langer hangen en je kunt veel meer uitleggen in minder tijd. Mensen zijn vaak eerder geneigd om op een YouTube-video te klikken dan op een blog, mits je de content aantrekkelijk presenteert. Daarbij is het zaak om rekening met de algoritmes van zoekmachines te houden.

Zoekmachines

Als je een vraag stelt aan Google, dan is er een kans dat bovenaan de zoekresultaten populaire video’s worden getoond. In dat geval heeft Google het antwoord op jouw vraag gevonden in een YouTube-video. Handig, want dan heb je snel en gemakkelijk een duidelijk antwoord. Om meer traffic naar jouw website te krijgen, kan het dus slim zijn om te investeren in YouTube-content, zodat je ook op deze manier bovenaan de zoeklijst van Google kan komen te staan.

Extra content

Een YouTube-video staat bij voorkeur niet op zichzelf. Je kunt de videocontent ook vertalen of uitbreiden in de vorm van geschreven content. Het plaatsen van aansluitende social media-posts ligt daarbij voor de hand, waarbij het aan te raden is om na te denken of je op deze manier ook een meerwaarde kan bieden (in plaats van enkel het plat promoten van je video). Via deze weg kan content over één onderwerp al snel zorgen voor meerdere conversies naar jouw website. Je kunt ook de video zelf inzetten om je overige content de spotlight te geven. In de beschrijving van de video kun je bijvoorbeeld een link naar een url plaatsen, zodat jouw leads alsnog bij de gewenste webpagina terechtkomen.

Optimalisatie zoekresultaten

Net als reguliere content kun je YouTube-video’s optimaliseren zodat je beter scoort in de zoekresultaten. Hoe je dat doet? Het is vergelijkbaar met SEO voor Google. Voor YouTube-video’s kun je de volgende punten optimaliseren.

Titel

De titel is de hoofdzin van de video en moet in ongeveer 55 karakters of minder omschrijven waar de video over gaat. Het is dus verstandig om hier ook je focus keyword (het woord waarop je gevonden wilt worden) te plaatsen. Je kunt de videotitel vergelijken met een SEO-titel.

Beschrijving

Een beschrijving mag niet langer zijn dan 5000 symbolen (dit zijn ongeveer 800 woorden). In het begin zal de beschrijving ‘ingeklapt’ zijn, waardoor je alleen de eerste paar zinnen ziet. Na het uitklappen van de beschrijving is de gehele beschrijving te zien. Het is dus slim om de belangrijkste punten in één van de eerste zinnen te plaatsen, zodat meer mensen het te zien krijgen. Je kunt de video beschrijving vergelijken met een metabeschrijving voor Google. Ondanks dat de metabeschrijving in Google niet helpt bij de prestatie van de website (in YouTube wel), zijn ze wel dikgedrukt in de beschrijving. Hierdoor kunnen mogelijke bezoekers sneller geneigd zijn om op jouw link te drukken.

Uiteraard leest niet iedereen de gehele beschrijving, maar het is wel slim om zoveel mogelijk zoekwoorden in de beschrijving te plaatsen. Via deze weg kun je dan ook gemakkelijker gevonden worden via de YouTube zoekmachine.

YouTube Guide zoekresultaten

Tags

Tags zijn individuele zoekwoorden die aan een video gekoppeld zijn. Link de tags wel aan de video en kies niet standaard tags om bij elke video te plaatsen. Mensen kunnen immers jouw video te zien krijgen door de tags die je invult. Daarnaast is het mogelijk dat als je tags gebruikt die goed presteren (maar niet aan de video gekoppeld zijn) je negatieve reacties op een video krijgt. Dit zal er uiteindelijk voor gaan zorgen dat je video’s slechter gaan presteren.

Geavanceerde instellingen

Onder de geavanceerde instellingen kun je additionele punten vinden waarin je de video nog beter kunt categoriseren voor YouTube. Zo kun je een categorie aan je video toevoegen (kies hiervoor uiteraard de beste optie), maar is het ook mogelijk om een locatie, taal en datum toe te voegen.

Social sharing

Onder de basisinformatie bestaat de optie om een video te delen met Google+ en Twitter. Aangezien deze twee netwerken specifiek worden benoemd, kun je ervan uitgaan dat YouTube dit als belangrijk aanschouwt. Doe hier wat mee.

Playlist

YouTube geeft de mogelijkheid om verschillende video’s op een kanaal te organiseren door middel van playlists. Mocht je een video van een andere YouTube-gebruiker geschikt vinden in de playlist, dan kun je deze ook toevoegen door hem te koppelen aan je kanaal. Hierdoor kun je een sterk kanaal opbouwen met trouwe abonnees. Het is tevens mogelijk om meerdere playlists aan te maken. Zo kun je video’s onder een ‘serie’ plaatsen en is het voor de kijker gemakkelijk om de volgende video te bekijken.

Thumbnails

Vrijwel elk social media-kanaal maakt gebruik van thumbnails. Ook op YouTube is het mogelijk om een bewerkte thumbnail te gebruiken. Zo kun je dus ook een thumbnail gebruiken van iets dat niet in de video zit. Wel is het belangrijk dat de afbeelding opvallend en aantrekkelijk is.

Net zoals bij andere afbeeldingen die je op het internet plaatst, is het hier ook nuttig om hem te optimaliseren voor zoekresultaten. Dit kun je doen door het keyword in de bestandsnaam te zetten, maar ook door het onderwerp als tekst te verwerken in de visual.

Annotaties en cards

Zodra de video is geüpload, kun je iconen gebruiken om extraatjes aan de video toe te voegen. Hierbij zijn vooral de annotaties en cards interessant, zodat andere video’s aan jouw video gelinkt worden. Door dit te doen, zorg je voor meer viewers en engagement.

Voeg gesloten ondertiteling toe

Een video is niet gebaseerd op tekst, terwijl Google dit nodig heeft om te begrijpen wat er in de video gezegd wordt. Om ervoor te zorgen dat de zoekmachine de video goed kan indexeren, kun je gesloten ondertiteling gebruiken.

Hoe je dit doet? Ga naar de video manager en druk op edit. Je kunt gesloten ondertiteling op twee manieren plaatsen: door middel van active tracks (het wordt automatisch gedaan) of door middel van handwerk. Kies je ervoor om het zelf te doen, dan zal het wat tijd kosten. Een voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de gesloten ondertiteling klopt.

Meer inspiratie

Realiseer je marketingdoelstellingen met effectieve videocontent

Contact

Adres

Bergstraat 9
3811NE Amersfoort

Over ons