Wil je alles weten over inbound contentmarketing? Dan zit je op deze pagina goed. In deze pillar page kun je alles lezen dat betrekking heeft op de inbound methodologie en hoe we dit toepassen binnen contentmarketing.
Inmiddels kan je stellen dat inbound contentmarketing een prominente rol heeft gekregen binnen de communicatiewereld. Dat is ook niet gek, want moderne technologie zorgt ervoor dat de beperkingen waar we eerder mee te maken hadden ons steeds minder in de weg zitten. We hebben simpelweg meer mogelijkheden om op een laagdrempelige manier een verhaal over te brengen. Maar wat is inbound nou precies en hoe passen we het bij Scripta toe? Dat leggen we uit in deze pillar page.
Opmerking: Deze pillar page bevat alle beschikbare informatie over inbound contentmarketing die op onze website is te vinden, in een handige compacte vorm. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan simpelweg op de linkjes die bij het betreffende onderwerp staan. Om de zoveel tijd updaten we deze pagina en vullen we deze aan op het moment dat er genoeg nieuwe blogs over het onderwerp zijn verschenen.
De inbound methodologie is eigenlijk heel simpel en heeft als doel om klanten aan te trekken door op maat waardevolle content en ervaringen aan te bieden. Op deze manier help je niet alleen leads, prospects en klanten, maar bouw je ook een waardevolle relatie met ze op. Het idee is dat je de ontvanger van de content die je aanbiedt verder helpt om hun doelen te bereiken, zodat ze jou weer helpen om jouw doelen te bereiken. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat je waarde aanbiedt en daar waarde voor terugkrijgt.
Om de realisatie inzichtelijker te maken, heeft HubSpot het zogenoemde vliegwiel (dat hieronder is weergegeven) bedacht. Deze kent drie fasen: Attract, Delight en Engage. Daar gaan we zo dieper op in, maar wat we je nu al kunnen vertellen is dat je in de eerste fase (attract) leads aantrekt door waardevolle content en conversaties aan te bieden, leads en prospects voorziet van inzicht en oplossingen in de tweede fase (delight) en in de derde fase (delight) klanten ondersteunt na een aankoop. Op deze manier vorm je ambassadeurs voor je merk en blijft het vliegwiel in beweging, aangezien je klanten de eerste fase weer kunnen opstarten.
Het vliegwiel (flywheel) van HubSpot
Het gevaar ligt op de loer dat je het belangrijkste aspect van de inbound methodologie geen prominente plek geeft binnen je strategie: contentcreatie. Onderschat dit niet. Waardevolle content vereist een goede voorbereiding, een professionele productiefase en veel nazorg. Zelfs een automatisch mailtje naar een lead die een formulier heeft ingevuld valt of staat met de kwaliteit. Als je bijvoorbeeld een dt-fout hebt staan in een mail van twee regels, dan kan dat zomaar betekenen dat een lead afhaakt en niet met je in zee wilt gaan.
De pillar page-aanpak helpt je om dit contentcreatieproces uit te dokteren. Het idee is dat je een hoofdonderwerp bepaalt waar je een autoriteit in bent en daar een uitgebreide pagina voor vormt. Vervolgens bedenk je binnen de bepaalde term bijpassende deelonderwerpen waar je losse artikelen over schrijft. Hoe dat werkt? Een voorbeeld is de pagina die je nu bekijkt. Het hoofdonderwerp is ‘inbound contentmarketing’. De clustercontent bestaat onder andere uit ‘storytelling’, ‘golden circle’ en ‘marketing automation’, waar we losstaande blogs over hebben geschreven. Door deze blogs te linken via de pillar pages en vice versa biedt je zo een handig overzicht aan je ontvanger, waardoor ze alles weten over het hoofdonderwerp.
Het pillar page-model is uitstekend geschikt om autoriteit op te bouwen, maar vereist wel een behoorlijke contentproductie. Als je een jouw ontvanger wilt voorzien van een gedetailleerd document over een specifieker onderwerp, dan kan een whitepaper een oplossing bieden. Het gaat om een niet-commercieel kennisdocument van ongeveer tien pagina’s. Hierin behandel je inhoudelijk en praktisch een specifiek vraagstuk, om lezers vervolgens op het spoor te zetten van jouw unieke toevoeging.
Je publiceert een whitepaper veelal om thought leadership te claimen, maar ook om (op een sympathieke, laagdrempelige manier) in contact te komen met belangstellenden voor jouw unieke product of dienst. De whitepaper wordt namelijk kosteloos verstrekt in ruil voor contactgegevens. Wil je overigens voor de wat meer journalistieke aanpak gaan, dan is een longread een goed alternatief voor een whitepaper. Zo hebben we onlangs een longread over waterstof voor Gasunie vormgegeven.
Je weet nu dat je contentcreatie niet moet onderschatten en hebt inzicht in de mogelijke aanpak. Maar misschien weet je nog niet wat jouw organisatie uniek maakt en hoe ontvangers van de content tegen jou aankijken. Om daar een goed beeld van te krijgen, kun je het Golden Circle-model van Simon Sinek toepassen. Dat hebben wij ook gedaan voor Scripta.
Het idee is best slim bedacht. De meeste organisaties denken vanuit de buitenste term en vervolgen daarna de termen naar de kern toe. Deze techniek is de outside-in-techniek. Volgens Simon Sinek is dit echter niet de beste oplossing. Klanten komen bij jou omdat ze geloven waar je voor staat (de waarom) en niet alleen om het product of service dat je aanbiedt (de wat). Bij het gebruiken van het Golden Circle-model gebruik je de inside-out-techniek. Hierbij is de waarom een stuk belangrijker dan de wat.
Persona’s zorgen voor structuur en context voor de communicatie bij de (potentiële) klant
De volgende stap is je doelgroep in kaart brengen. Een handig hulpmiddel is om persona’s te vormen. Persona’s zijn fictieve personen die allemaal behoeften, gedragskenmerken en doelen van bestaande of potentiële klanttypen omvatten. Als de persona’s goed gedefinieerd zijn, vereenvoudig je de werkzaamheden voor marketing, sales en klantenservice, aangezien er structuur en context is voor de communicatie bij deze (potentiële) klant.
Dat gaat dus verder dan de bovengenoemde artikelen en pillar pages. Je neemt dit bijvoorbeeld ook mee in je mailings naar leads, prospects en klanten. Ook is het zo dat persona’s niet voor eeuwig hetzelfde blijven. Ze groeien mee met je organisatie en zeker als je meer klanten vergaart, dan is het zaak om je persona’s weer tegen het licht te houden en aan te passen.
Het is belangrijk om je doelgroep te leren kennen, maar het pad dat ze bewandelen om jouw dienst of product af te nemen wil je ook graag inzichtelijk krijgen. Daar komt de customer journey om de hoek kijken. Het gaat om een visuele representatie van de mogelijke weg die iemand aflegt vanaf het moment dat hij nadenkt over een bepaalde aankoop totdat hij actie onderneemt.
Deze weg kan heel eenvoudig en kort zijn (bijvoorbeeld bij een impulsaankoop), maar veelal gebeurt er een hoop op het pad. Wanneer je jouw customer journey in kaart brengt, slim analyseert en rekening houdt met mogelijke afwijkingen, dan kan dat ervoor zorgen dat minder leads hun reis vroegtijdig onderbreken.
Geheel in lijn met de inbound methodologie heeft storytelling aan populariteit gewonnen, simpelweg omdat de transitie van outbound naar inbound hierin terugkomt. Waarom is dat zo? Nog niet zo heel lang geleden was het vooral zaak om een boodschap in te dikken, aangezien de marketingmiddelen zich daar destijds beter voor leenden. In een korte reclamespot kun je nu eenmaal niet 5 minuten lang uitleggen waarom een product of dienst zo interessant is, want die tijd heb je niet. Je moet dus snel tot de kerm komen.
Reclame is daarmee een vorm van ‘interruptive communication’ en kan weerstand oproepen. Mensen trekken steeds meer communicatie in twijfel, negeren promotionele uitingen, gebruiken adblockers en kunnen zelfs een merk als opdringerig gaan ervaren. Storytelling draait het genoemde concept om, waarbij de aanbieder juist de tijd neemt om zijn boodschap over te brengen. De letterlijke omschrijving volgens HubSpot is “het proces waarbij feiten en verhalen worden gebruikt om iets aan de doelgroep te communiceren. Sommige verhalen zijn feitelijk, andere zijn enigszins aangedikt of aangepast om de kernboodschap beter uit te leggen”.
Storytelling zorgt (wanneer je het goed doet) ervoor dat de doelgroep zich beter inleeft in jouw boodschap, zich meer identificeert met jouw organisatie en in bepaalde gevallen deze ontstane relatie ook wilt uitdragen. Subjectieve, persoonlijke gebeurtenissen komen namelijk eerder binnen dan objectieve en generaliseerbare verhandelingen.
Contentpublicatie is steeds laagdrempeliger, wat ook betekent dat organisch bereik steeds waardevoller is. Een boodschap die je via een groep mensen – bijvoorbeeld via social media – overbrengt, is nu eenmaal een stuk krachtiger en effectiever dan dat je op een website of via een advertentie uitlegt wat jouw organisatie nou zo bijzonder maakt. Om je boodschap meer kans op organisch bereik te geven, is participatie een zeer krachtig middel.
Hoe pas je participatie toe als het gaat om contentcreatie? Het idee is om na te denken welke externe personen of partijen je kunnen helpen om je artikel te verrijken. Lees je bijvoorbeeld in een dagblad over een start-up die een innovatie heeft die past bij jouw onderwerp? Neem dan contact met ze op om te vragen of ze je mee kunnen helpen bij de totstandkoming van het artikel. Je kunt ze simpelweg hun verhaal laten doen, maar je kunt ze ook vragen om voorbeelden te geven van uitdagingen die ze hebben overwonnen.
Goede content produceren is belangrijk, maar je wilt natuurlijk ook gevonden worden door zoekmachines. Hoewel deze machines steeds slimmer worden en je dus niet allerlei kunstgrepen hoeft uit te voeren om SEO toe te passen, is het absoluut van belang dat je er rekening mee houdt. Een basiskennis van search engine optimization is dan ook een must voor de moderne contentspecialist.
Gelukkig heb je tegenwoordig handige tools die je werk een stuk makkelijker maken. Zo gebruiken wij de plug-in Yoast, die bij je teksten aangeeft waar nog een optimalisatieslag te slaan is en ook wat je moet doen op meer kans te maken om hoger te komen in Google.
Lees over de basisprincipes van SEO
Je hebt je strategie bepaald, persona’s gevormd, een customer journey volledig uitgewerkt, een hele lading sterke content gerealiseerd en SEO-optimalisatie toegepast. Mooi. Dan ben je in ieder geval al een heel end op weg, maar om mensen echt goed te kunnen bereiken, is het zeer verstandig om na te denken over marketing automation.
Bij marketing automation zorg je ervoor dat repetitieve taken zoals het versturen van mails, acties op de website of social media-activiteiten (semi-)automatisch verlopen. De enige benodigdheid is een stukje software (zoals HubSpot), waarmee de marketing automations gemaakt kunnen worden.
Een goed voorbeeld van een marketing automation is het versturen van een herinneringsmail op het moment dat een persoon nog geen logische stap heeft ondernomen, zoals het openen van een mail. Maar je kunt het natuurlijk veel optimaler gebruiken. De inbound methodologie vraagt om een complexe aanpak, waarbij je niet alleen mails inplant, maar ook de doelgroep indeelt op basis van bepaalde acties en gedrag, en je daar vervolgacties aan koppelt.
Realiseer je marketingdoelstellingen met effectieve videocontent
033 4600 333