LinkedIn videocontent: 6 tips + bonustip

Het klinkt eenvoudig: Je hebt een mooie video gemaakt of laten maken, die je zonder nadenken op LinkedIn (door)plaatst en vervolgens stromen de likes en shares vanzelf binnen. Je kunt geluk hebben, maar een doordacht plan voor videocontent levert veelal een veel beter resultaat op. Wij geven je 6 tips en hebben een bonustip voor videocontent op LinkedIn.

Door: Maarten de Kwaadsteniet
Leestijd: 4 minuten

Tip 1: Maak een unieke variant als het gaat om LinkedIn videocontent

Ieder platform is anders en ook het gebruik is in veel opzichten niet vergelijkbaar. Mensen nuttigen YouTube op een geheel andere manier dan Pinterest en Twitter gebruik je toch voor andere doeleinden dan LinkedIn. Het is dan ook niet verstandig om gemakzuchtig te zijn met LinkedIn videocontent en het één op één te kopiëren. Vier verschillende kanalen om je video te presenteren betekent mogelijk vier varianten van dezelfde video. LinkedIn kent ook unieke eigenschappen en wij raden altijd aan om de video daarop af te stemmen.

Tip 2: Ga voor storytelling

Storytelling in een krachtige manier om je boodschap over te brengen, zeker in videovorm. Hoewel het zich niet leent voor elk doel, raden wij je toch aan om storytelling als beginpunt te nemen. Bekijk het aanbod vanuit een persoon en zorg ervoor dat je een persoonlijke ervaring presenteert. Op deze manier kan de kijker zich inleven in het persoon en identificeert hij zich sneller met je organisatie, zoals we ook hanteren bij de LinkedIn-pagina die we verzorgen voor NBTC. Meer weten over het onderwerp? Lees dan ons uitgebreide artikel over storytelling.

Tip 3: Houd het kort en pak direct de aandacht

Een van de lastigste dingen van contentcreatie – in wat voor vorm dan ook – is compact blijven. Toch is het zeer belangrijk om doelgericht te werk te gaan en niet te veel te vragen van de kijker. Kan je iets vertellen in een halve minuut, maar zijn de beelden die je hebt geschoten zo mooi dat je het zonde vindt om maar een klein beetje daadwerkelijk te gebruiken? Het zal pijn doen, maar vertel je verhaal dan toch in een halve minuut.

Tip 4: Denk na over het formaat voor LinkedIn videocontent

Standaard denk je bij video vaak aan het 16:9-formaat, maar op social media gelden andere wetten dan op YouTube of Vimeo. Wij hebben met veel verschillende verhoudingen geëxperimenteerd op LinkedIn en zijn tot de ontdekking gekomen dat 1:1 op de verschillende apparaten het beste tot zijn recht komt. Vanwege de smalle tijdlijn van LinkedIn (zowel op desktop als op smartphone) maak je zo optimaal gebruik van de ruimte. Je kunt nog smaller gaan, omdat het dan op de mobiele telefoon beter zou ogen, maar LinkedIn heeft er een handje van om dan lelijke balken toe te voegen. Bij een vierkant formaat hebben je het beste van beide werelden.

Tip 5: Audio als luxe

Het komt je vast bekend voor: Je ziet iemand op LinkedIn met veel enthousiasme praten (met bijbehorende wilde armbewegingen), maar hebt geen idee waar het over gaat. Standaard staat het volume op LinkedIn namelijk uit en je bent lang niet altijd in de gelegenheid om het geluid aan te zetten. Je kunt dan aan het begin van de video of in de post zelf melden dat mensen het geluid aan moeten zetten, maar dan kan ook een averechts effect hebben. Bedenk dat geschreven tekst in een video effectief kan zijn, bijvoorbeeld in tekstblokken, als tussenschermen, of als ondertiteling. Besef wel dat puur iemand zien praten met ondertiteling niet bepaald dynamisch is, dus afwisseling qua beeld is ook een must. Even verder scrollen in de tijdlijn is namelijk zo gebeurd, dus het is zaak om direct duidelijk te maken wat een kijker aan een video heeft.

Tip 6: Vergeet niet dat je je boodschap ook kwijt kunt in het bericht

Veel mensen beweren dat een call to action een must is in een video. Wederom is dat voor bepaalde doelen zeker niet onwaar, maar vergeet ook niet dat je ook tekst kan toevoegen bij de video. In veel gevallen wil je mensen inspireren of overtuigen met de video, om de call to action in de post te verwerken. Wij merken dat een dergelijke opzet vaak natuurlijker en minder gedwongen overkomt, mits je oprecht bent naar de ontvanger. Onderschat je doelgroep ook niet. Een kijker snapt dat je content niet plaatst omdat je dat nu eenmaal leuk vindt, maar een doel hebt. Daar hoef je dus geen geheim van te maken.

Bonustip: Positioneer ondertiteling iets hoger in LinkedIn videocontent

We zijn allemaal opgegroeid met televisie en ondertiteling. Gevoelsmatig hoort ondertiteling dan ook zo laag mogelijk, maar op LinkedIn is dat niet altijd een goed idee. Je hebt namelijk de navigatie van de videoplayer in beeld op het moment dat je langs een video komt. En inderdaad, die navigatie bevindt zich onderaan de video, die je dus ook had bedacht voor de ondertiteling. Vooral bij korte video’s is het dus verstandig om de ondertiteling (en andere tekstelementen) iets hoger te positioneren. Zeker in het 1:1-formaat oogt dit helemaal niet zo vreemd en zo blijft het altijd goed leesbaar.

Videocontent voor LinkedIn lijkt laagdrempelig, maar om een goed resultaat te halen, zul je goed moeten nadenken hoe je het aanpakt. Wij kunnen je daarbij helpen. We hebben een professionele video-afdeling die zowel mee kan denken met jouw videostrategie als de productie van de video’s op kan pakken. Daarbij beheren we voor verschillende klanten de LinkedIn-pagina’s. Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we bespreken wat voor je kunnen betekenen.

Meer inspiratie

Realiseer je marketingdoelstellingen met effectieve videocontent

Contact

Adres

Bergstraat 9
3811NE Amersfoort

Over ons