Video Academy: Filmen met je smartphone

De meeste mensen hebben geen professionele (video)camera, maar willen wel graag goede videocontent produceren. Gelukkig is de techniek in smartphones steeds beter. Wij bespreken enkele basics om het beste resultaat met je smartphone te krijgen.

Door: Kim Bakker
Leestijd: 4 minuten

Instellingen smartphone

Een beetje moderne smartphone heeft tegenwoordig 3 (of zelfs 4) camera’s. Dat is mooi, want die zorgen voor het beste beeld in verschillende omstandigheden. Hier komen echter veel instellingen bij kijken en het kost wat tijd om dit onder de knie te krijgen. Je kunt in de instellingen verschillende dingen aanpassen.

Resolutie/videogrootte

Een van de eerste opties waar je rekening mee wilt houden, is de resolutie of videogrootte. Bij de meeste telefoons heb je een ruime keuze tussen verschillende groottes. De standaard resolutie is 1920 x 1080 pixels, beter bekend als Full HD. Sommige nieuwe telefoons hebben de optie om 4K te filmen: dit is een hogere resolutie die ook veel meer geheugen in beslag neemt.

Resoluties smartphone

ISO

Net als bij een foto- en videocamera heeft een smartphone een lichtsensor. De gevoeligheid van die sensor bepaal je met de ISO. Wanneer je met een smartphone filmt, staat de ISO normaal gesproken op automatisch. Dit houdt in dat de gevoeligheid van de sensor zich automatisch aanpast op wat er in beeld is. Hoewel dit in principe handig is voor beginners kan het hinderlijk zijn als de belichting in je video constant verandert. Wanneer je de ISO handmatig instelt, is het handig om te onthouden: hoe hoger de ISO, des te korreliger het materiaal.

Autofocus of handmatige focus

Elke moderne smartphone kan razendsnel focussen op een bepaald deel van het beeld. Dit doe je door simpelweg op het touchscreen te tikken op het onderwerp dat jij scherp in beeld wilt hebben. Wanneer je zelf de focus wilt aanpassen kan dit ook. Vaak zit dit verstopt onder een ‘pro’- optie in de camera.

Framerate (FPS)

De framerate is simpel gezegd het aantal beelden per seconde. Hoe hoger het getal, des te meer beelden er per seconden worden gemaakt. Over het algemeen wordt in Europa 25 frames per seconden gehanteerd. Veel telefoons hebben de optie om in slow motion te filmen. In dit geval zet je de framerate hoger. Veel voorkomende opties zijn 60 en 120 frames per seconde. Hoge framerates zorgen ervoor dat de video vertraagd afspeelt. De vuistslag is om ‘normale’ video’s in 24 of 25 frames per seconden te filmen.

Stabilisatie

Een handig hulpmiddel waar steeds meer smartphones over beschikken, is beeldstabilisatie. Stabilisatie vermindert de kleine bewegingen die je in je video hebt wanneer je de smartphone vasthoudt. Dit zorgt voor vloeiendere bewegingen. Mocht je nóg stabieler willen filmen, dan is het gebruik van een gimbal aangeraden, maar hierover later meer.

Hulplijnen/raster

De meeste telefoons geven de optie om hulplijnen of een raster in beeld te brengen. Dit is voornamelijk voor de ‘derden-regel’: de regel dat het onderwerp altijd op een derde van het beeld moet staan en dus op een van de kruispunten van het raster moet komen. Dit geeft de foto of video een rustiger of geordend uiterlijk. Wanneer het onderwerp in het midden van het beeld staat, wordt dit al snel als statisch gezien.

Tijdens het filmen met je smartphone

Nadat de smartphone is ingesteld, is deze klaar voor gebruik, maar wat kun je in de praktijk doen om ervoor te zorgen dat de gefilmde video’s zo mooi mogelijk voor de dag komen?

Plannen

Het klinkt misschien gek, maar plan je shots. Weet wie of wat je wilt filmen voordat je de record-knop indrukt. Denk na over eventuele bewegingen die je wilt maken of hoe je het onderwerp in beeld wilt hebben. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt wordt het daadwerkelijke filmen veel gemakkelijker en zal je beter materiaal krijgen.

Portret- vs. landschapmodus

Je ziet het steeds meer: mensen die een foto of video maken en de telefoon rechtop houden. Dit noem je portretmodus of verticaal filmen. Apps als Snapchat en Instagram moedigen deze vorm van fotograferen en filmen aan. De professional filmt eigenlijk altijd in landscape-modus, oftewel horizontaal. Dit zorgt ervoor dat je veel meer in beeld kunt nemen en (in theorie) minder bewegingen hoeft te maken. Ook kun je in landschapmodus de regel van derden beter aanhouden.

landscape portraits martphone

Zoomen of niet zoomen met je smartphone?

Je ziet het steeds meer: telefoons die adverteren met dingen als ‘30x optische zoom’ of ‘5x hybrid zoom’. Hoewel het technisch gezien mooie en handige tools zijn om van langere afstand hetzelfde onderwerp te kunnen vastleggen, is het in de praktijk niet handig wanneer je gaat filmen. Des te verder je namelijk inzoomt, des te duidelijker elke beweging wordt die je maakt. Zorg er daarom voor dat je zo dicht mogelijk bij je onderwerp in de buurt kan komen zodat je niet (of zo min mogelijk) hoeft in te zoomen.

Geheugen

Filmen neemt uiteraard geheugen in beslag op je smartphone. Het is handig om van tevoren na te gaan waar je gefilmde materiaal wordt opgeslagen. Een tip is om dit op een geheugenkaartje op te slaan zodat het geheugen van je smartphone niet helemaal vol komt te staan.

Hulpmiddelen filmen met je smartphone

Met de constante vernieuwingen en verbeteringen in de techniek, verschijnen er steeds meer hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je mooie video’s kan maken met je smartphone. Hieronder enkele veelvoorkomende (en handige) hulpmiddelen.

Smartphone apps

Elke smartphone heeft zijn eigen ingebouwde camera-app, waarbij de één nog meer opties heeft dan de andere. Hoewel deze apps steeds beter worden, bestaan er enkele apps waarmee je meer controle hebt over de aspecten van de camera.

Filmic Pro

Hoewel de app voornamelijk is bedoeld voor ervaren smartphone-filmers, is Filmic Pro erg gebruiksvriendelijk en zal een beginner ook goed uit de voeten kunnen. Deze app kost eenmalig €13, maar hier krijg je veel opties voor terug. Veel opties met betrekking tot kleur, belichting en zelfs gimbals.

A Better Camera

Een van de meest complete camera-apps op het moment. Ook in deze app zitten vele opties met betrekking tot kleur en belichting. Hoewel de meeste beginners door de bomen het bos niet meer zullen zien, is ook deze app gebruiksvriendelijk ingericht en is er zelfs een ‘super mode’ die ervoor zorgt dat alle professionele opties automatisch worden ingezet.

Gimbal

De laatste paar jaar is het gebruik in de zogenoemde gimbals geëxplodeerd. Deze handige gadget werkt op kleine motortjes die ervoor zorgen dat de smartphone stabiel op zijn plek wordt gehouden bij het maken van bewegingen. Bij de meeste gimbals klik je de telefoon simpelweg in de houder en kun je gaan filmen. Let wel op: gimbals werken op batterijen.

Gimbal lens smartphone

Lenzen voor smartphone

Een nieuwere trend die nog niet zo grootschalig is als de gimbals zijn smartphonelenzen. Dit zijn kleine lenzen op een clip die je voor je camera op de telefoon kunt klikken. Deze lenzen geven een bepaald effect die de smartphone zelfstandig niet kan maken, zoals fisheye.

 


Dit artikel is onderdeel van onze Video Academy. Dit initiatief biedt organisaties hulp bij het vormen van een videostrategie, maar geeft ook praktische tips en tools om efficiënt en effectief videocontent te realiseren, en te distribueren.

Meer weten? Bekijk onze Video Academy landingspagina.

Meer inspiratie

Realiseer je marketingdoelstellingen met effectieve videocontent

Contact

Adres

Bergstraat 9
3811NE Amersfoort

Over ons