Welke videotypes kun je het beste inzetten als organisatie?
Dat er veel videotypes bestaan, weten we intussen wel. Journalen, bedrijfsvideo’s, vlogs, animatievideo’s, om maar een klein deel op te noemen. Elke video heeft een ander doeleinde. Daarom is het goed om eerst het doel van de video te bepalen. Maar welke videotypes kun je het beste inzetten als organisatie?
Bepaalde videotypes passen beter bij bepaalde marketingdoelen dan anderen. Omdat er zoveel verschillende video’s bestaan, is het belangrijk om de juiste video voor de juiste doeleinden te gebruiken. Voor het gemak hebben we deze doeleinden onderverdeeld in vier categorieën: awareness, interest, decision en action.
Bij de awareness stage is het van belang om de aandacht van de kijker te pakken. Hierbij kun je denken aan de volgende videotypes:
Past een kijker in de interest stage? Dan is het goed om de aandacht van de ontvanger te behouden en de kijker nieuwe dingen te leren in de video’s. Dit kun je doen met de volgende videotypes:
In de decision stage bepalen mensen of ze een aankoop willen doen. Je kunt deze keuze ondersteunen met video’s zoals:
Zodra iemand een aankoop heeft gedaan, is het belangrijk om de band met de klant/kijker te behouden. Dit kun je doen door video’s zoals:
Nu je weet welke doeleinden bij ieder moment van de buyers journey past, kunnen we dieper ingaan op de videotypes.
Zoals de naam al aanduidt, leggen explainer-video’s dingen uit. Het is een van de meest gemaakte videotypes door organisaties. Daarnaast heeft meer dan 95% wel eens een explainer-video bekeken om meer te weten te komen over een product of dienst.
Explainer-video’s worden vaak ondersteund door animaties. Daarnaast is er nagenoeg altijd een voice-over of een presentator bij. Beide zaken zorgen ervoor dat de video beter te volgen is en dat de kijker na afloop van de video alles begrijpt. Wij maakte voor NU.nl de onderstaande explainer-video.
Productdemo-video’s worden vaak bekeken door mensen die twijfelen over een aankoop. Hierdoor is het goed om niet alleen de waarde van het product toe te lichten, maar natuurlijk ook te laten zien. Dit geeft de kijker inzicht in het gebruik en functioneren van het product.
Ga bij jezelf eens na: hoe vaak kijk je zelf product demo-video’s en hoeveel invloed hebben deze video’s op jouw koopgedrag? Tenminste 73% van de mensen die een productdemo-video bekijkt, koopt het product. Daarnaast zullen mensen die een product demo-video hebben bekeken tot wel twee keer sneller een aankoop doen dan mensen die geen productdemo-video hebben bekeken.
Bij het maken van productdemo-video’s is het goed om na te gaan wat de benodigdheden zijn. Vaak wil je voor een dergelijke video de beste kwaliteit uitstralen. Hierdoor kan het een goede stap zijn om een externe producent aan te nemen.
Een testimonial is een klantrecensie en is een van de beste videotypes om bewijslast te leveren. In dit soort video’s zullen klanten vertellen hoe het product of service van een bedrijf ze heeft geholpen. De kijkers van testimonials zitten vaak al in de decision stage, waarbij een testimonial kan helpen om een uiteindelijke beslissing te nemen.
Testimonials werken in de basis hetzelfde als geschreven recensies. Mensen die een testimonial hebben bekeken, zullen namelijk eerder een (onbekend) bedrijf vertrouwen bij het maken van een aankoop. Daarbij zullen positieve reviews voor een grotere productconversie zorgen. Het grootste verschil tussen testimonials en geschreven recensies is dat mensen een testimonial eerder vertrouwen. Dit komt doordat je een ‘echt’ persoon ziet die zijn eigen ervaring deelt.
Het leuke aan behind the scenes-video’s is dat je de kijker een kijkje geeft achter de schermen. Je kan iemand goed laten zien hoe jouw bedrijf te werk gaat en kan zo ook een persoonlijke touch geven aan het bedrijfsimago.
Veel mensen geven de laatste tijd voorkeur aan ‘echte’ content in plaats van geregisseerde content. Het verschil hierin is natuurlijk de ‘echtheid’. Hierbij is authenticiteit ook een belangrijk punt. 90% van de mensen geeft namelijk aan dat authenticiteit cruciaal is bij de beslissing welk bedrijf zij willen ondersteunen. Bedenk dus goed wat jij in een behind the scenes-video wilt laten zien en ga dit niet regisseren.
Het doel van een company culture-video is het overbrengen van het bedrijfscultuur aan (toekomstige) werknemers en klanten. Hierbij is een korte video van 1-2 minuten meer dan voldoende. Organisaties die open zijn over hun bedrijfscultuur kunnen tot wel meer dan 30% betere customer satisfaction realiseren, dan organisaties zonder een ‘open’ bedrijfscultuur.
Bij het maken van een company culture-video is het belangrijk om niet gewoon te vertellen waarom jouw bedrijf geweldig is. Daarnaast is het goed om juist niet op een script te leunen. ‘Fake it till you make it’ zal ook bij een company culture-video niet werken. Wat je wel kunt doen, is het delen van de normen en waarden van het bedrijf en gepassioneerde werknemers laten zien. Daarnaast kun je benadrukken wat het bedrijf doet en wat hoe een dag in het bedrijfsleven eruitziet.
Zie een sales pitch video als een elevator pitch, maar dan in de vorm van een video. Je wilt in deze video ervoor zorgen dat de prospect nieuwsgierig wordt over het bedrijf of product. Zoals de vergelijking met een elevator pitch al aanduidt, is het het beste om de sales pitch-video kort en bondig te houden. Maak hem in dat geval ook zeker niet langer dan één minuut.
Bij het maken van een sales pitch-video is het een goed idee om de video gepersonaliseerd voor één persoon te maken. Dit geeft de prospect een gevoel van waardering en zal in dat geval ook tot wel zestien keer eerder de video bekijken. Een nadeel is wel dat het veel tijd voor research en het maken/monteren van de video’s in beslag neemt.
Een how-to-video kun je daarentegen weer zien als een soort instructieboekje, alleen dan met beeld. In deze video’s laat je namelijk zien hoe jouw producten en/of services te gebruiken zijn of hoe ze bijvoorbeeld in elkaar gezet moeten worden. Uiteraard zijn deze video’s gemaakt met een stappenplan zodat de kijker makkelijk de stappen kan volgen. De lengte van deze video’s kan zowel kort als lang (circa 10 minuten) zijn. De lengte hiervan is gebaseerd op de moeilijkheid, uitgebreidheid en natuurlijk het aantal stappen.
Om bepaalde verrichtingen makkelijker uit te kunnen leggen, kun je gebruik maken van audio, visuals en tekstinstructies. Daarnaast kunnen animaties het in sommige gevallen nog makkelijker maken. Benieuwd hoe zo’n how-to-video eruitziet? Check dan het voorbeeld van ANWB.
Ondanks dat een webinar niet echt een video is, helpt een webinar wel bij het bereiken van hun doelgroep en om hen dingen bij te brengen. In een webinar kun je dus ook verschillende formats gebruiken (lees hier het artikel over formats), zoals panel-interviews, live-Q&A’s of hoorcolleges.
In 2020 en 2021 werd het gebruik en de inzet van webinars steeds groter. Omdat iedereen gemakkelijk vanuit waar dan ook op de wereld de webinar kan volgen, is verwacht dat het aantal webinars zal blijven groeien. Daarnaast kunnen webinars natuurlijk ook opgeslagen worden om later te bekijken of om bijvoorbeeld op een website te plaatsen.
Bij het maken van een webinar moet je er rekening mee houden dat het lastiger kan zijn om deelnemers volledig te laten deelnemen, dan in een face-to-face workshop-setting. Een goede oplossing hiervoor kan zijn om een live chatbox aan te zetten zodat deelnemers alsnog hun vragen en overige punten kunnen bespreken.
Realiseer je marketingdoelstellingen met effectieve videocontent
033 4600 333