Kitlenzen
Deze lens is relatief goedkoop en krijg je vaak meegeleverd bij aanschaf van een camera. Meestal zijn deze lenzen compact en licht, maar zijn ze tegelijkertijd minder lichtgevoelig dan duurdere lenzen. Kitlenzen zijn erg veelzijdig en kunnen worden ingezet voor zowel telephoto- als wide-angle-lens, afhankelijk van het onderwerp.
Prime-lenzen
Een prime-lens (ook wel fixed lens genoemd) is een lens met vast brandpunt. Dit betekent dat je met deze lens niet in of uit kunt zoomen. Wel staan ze erom bekend dat ze vaak scherper beeld leveren en beter bruikbaar zijn in situaties met weinig licht. Een veelvoorkomend type is de 35mm prime-lens.
Zoomlenzen
Met de zoomlens kan je inzoomen tot een bepaalde verte en dit verschilt uiteraard per lens. Hierdoor kun je op dezelfde plek blijven staan voor meerdere shots. Een populaire zoomlens is de Canon 70-200mm lens.
Tele-photo-lenzen
Tele-photo-lenzen zijn speciaal gemaakt om onderwerpen van veraf te filmen of fotograferen. Denk hierbij aan wilde dieren, sporters tijdens een wedstrijd en zelfs planeten. In principe is een tele-photo-lens een zoomlens die veel verder in kan zoomen. Veelvoorkomende types zijn de 70-300mm en 100-400mm lenzen.
Wide angle-lenzen
De wide angle-lens laat een wijder gezichtsveld zien, waardoor de omgeving meer in beeld komt. Dit is voornamelijk geschikt voor landschappen, maar niet voor portretten. Enkele types zijn de 14mm, 20 mm en de 35mm.
Macrolenzen
Macrolenzen zijn het best voor extreme close-ups. Denk aan de haartjes op insecten, druppels op planten en dergelijke onderwerpen. Bekende types van deze lens verschillen tussen de 50mm en 200mm.
Fisheye-lenzen
In principe is de fisheye-lens een ultra-wide-angle-lens; veel gebruikt in situaties waarin een panoramisch zicht gewenst is. Meestal is een fisheye een gefixeerde (prime-)lens, maar dit is niet altijd zo. Veelvoorkomende types zijn tussen de 8mm en 24mm.
Tilt-shift-lenzen
Een til-shift-lens zorgt ervoor dat je onderwerp wordt vervormd. Denk hierbij aan het verkleinen van het onderwerp ten opzichte van de omgeving. Deze lenzen worden voornamelijk gebruikt in artistieke fotografie en architectuurfotografie.
Lensvattingen en sensors
Doordat steeds meer merken foto- en videocamera’s zijn gaan produceren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende lensvattingen of ‘mounts’. Het verschil in mounts is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de sensor in de camera. Hieronder de meest voorkomende.
Full-Frame
Dit soort sensor is ongeveer 35mm en wordt voornamelijk gebruikt in duurdere professionele camera’s. Full-frame-lenzen zijn vaak ook duurder dan andere groottes.
APS-C
Qua grootte komt de APS-C in de buurt van de Full-Frame met 35mm, maar deze heeft een crop-factor van 1.5. Dit houdt in dat een 50mm lens wordt vergroot naar een 75mm lens. Dit komt voornamelijk voor in camera’s van goedkopere prijsklassen.
MFT (Micro Four Thirds)
Dit is een kleinere sensor met een crop-factor van 2.2 tot 2.6 variërend van de camera waar de lens op zit.
Dit artikel is onderdeel van onze Video Academy. Dit initiatief biedt organisaties hulp bij het vormen van een videostrategie, maar geeft ook praktische tips en tools om efficiënt en effectief videocontent te realiseren, en te distribueren.